duminică, 30 octombrie 2011

OSCE avertizează în legătură cu posibila fraudare a alegerilor din Bulgaria



OSCE. foto swissinfo.ch
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a elaborat un raport în care avertizează că există temeri privind cumpărarea de voturi pe scară largă şi fraudarea numărării sufragiilor la alegerile locale şi prezidenţiale din 23 octombrie, din Bulgaria.
În raport se arată că mass-media care se ocupă de campania electorală are tarife mari, de aceea nu toţi candidaţii ăşi pot permite o astfel de mediatizare. Aşadar,unii candidaţi se văd puşi într-o poziţie dezavantajată, afirmă OSCE, care a monitorizat cele mai importante trei posturi de televiziune din ţară, inclusiv televiziunea de stat, precum şi cotidienele Trud, 24 Ceasa, Telegraph, Standart şi Sega.
Organizaţia apreciază în raport că noul Cod Electoral este o bază solidă pentru organizarea de alegeri democratice, dar cere luarea în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia: minorităţile să aibă dreptul să îşi folosească limba maternă în timpul campaniei, introducerea unor reguli clare privind acoperirea campaniei în presă şi definirea clară a drepturilor şi responsabilităţilor observatorilor.
OSCE atrage atenţia şi că termenul de 24 de ore pentru contestarea deciziilor comisiilor electorale nu este suficient,şi critică lipsa de trannsparenţă a activităţilor acestor comisii, precum şi proporţia mare a membrilor din partidul GERB, aflat la putere.
Raportul menţionează şi cazuri de presiuni exercitate asupra candidaţilor pentru a-i determina să se retragă, inclusiv controale fiscale ale afacerilor lor sau ale rudelor lor.
Potrivit unor experţi contactaţi de OSCE, unele partide politice, în special Ataka (extremă-dreapta), au încercat să profite de pe urma tensiunilor interetnice din satul Katuniţa, citează Deutsche Welle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jaful sistematic al economiei nationale romanesti din ultimele doua decenii