Autoritatea
Electorala Permanenta a facut public un ghid pentru alegatorii care se
vor prezenta la vot in data de 10 iunie 2012, astfel incat acestia sa
mearga la urne in cunostinta de cauza. Potrivit documentului intocmit de
catre reprezentantii statului, la urne se vor putea prezenta toti
cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care
devin majori in ziua scrutinului, dar si cetatenii Uniunii Europene care
au domiciliul sau resedinta in Romania. Nu au drept de vot: debilii sau
alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele lipsite de
drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca
definitiva.
Cand votam?
Data alegerilor: 10 iunie 2012
Votarea incepe la ora 7.00 si se inchide la ora 21.00.
La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza.
Unde votam?
Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul. Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea potrivit delimitarii facute si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente, in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.
Voteaza la sectia de votare in a carei raza isi au domiciliul cetatenii romani cu drept de vot omisi din copia de pe lista electorala permanenta care se prezinta la vot si fac dovada, cu actul de identitate, ca domiciliaza in raza sectiei de votare respective. Acestia sunt inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei de votare.
Presedintele si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile, daca domiciliaza in unitatea administrativ-teritoriala pentru care se voteaza la sectia respectiva. Acestia trebuie sa fie inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in lista electorala suplimentara si trebuie sa fie radiati din copia de pe lista electorala permanenta existenta la sectia de votare in a carei raza domiciliaza, la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Cetatenii cu drept de vot, care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ- teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
Atentie!
Un alegator este inscris numai intr-o singura lista electorala.
Care sunt actele de identitate necesare pentru a vota?
Alegatorul trebuie sa prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
Prin act de identitate se intelege:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic sau de serviciu aflate in termenul de valabilitate;
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor scolilor militare.
Cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul de vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.
Alegatorul cetatean al Uniunii Europene care isi schimba adresa la care locuieste in alta circumscriptie electorala dupa ce a fost inaintata copia de pe lista electorala complementara la biroul electoral al sectiei de votare isi exercita dreptul de vot in baza:
- oricarui document valabil de identitate insotit de certificatul de inregistrare care atesta noua adresa sau cartea de rezidenta permanenta ori permisul de sedere permanenta care atesta adresa anterioara, insotit de o adeverinta eliberata de formatiunea teritoriala competenta a Oficiului Roman pentru Imigrari, care atesta adresa actuala.
In vederea exercitarii dreptului de vot, cetateanul Uniunii Europene aflat in situatia prezentata mai sus, poate adresa primarului o cerere, insotita de unul dintre urmatoarele documentele, pentru a fi inscris in lista suplimentara:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vanzare-cumparare, contractul de inchiriere si altele;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b);
d) documentul eliberat de primarie, din care sa rezulte ca solicitantul figureaza inscris
in Registrul agricol, pentru mediul rural.
Care sunt etapele votarii?
a) Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor de vot.
b) Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care dupa verificarea inscrierii in lista electorala ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea “VOTAT”.
c) Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise si aplica stampila cu mentiunea ”VOTAT” inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.
d) Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
e) Stampila cu mentiunea ”VOTAT” se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate al alegatorului, mentionand si data scrutinului. In cazul in care alegatorul voteaza in baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea ”VOTAT” si data scrutinului.
Atentie!
In cazul in care buletinul de vot se deschide astfel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre acest incident in procesul verbal al operatiunilor de votare.
Indoirea gresita a buletinului de vot NU ATRAGE NULITATEA VOTULUI, DACA SECRETUL VOTULUI ESTE ASIGURAT.
Cine are acces in cabina de vot?
PREZENTA ORICAREI PERSOANE IN CABINELE DE VOT, IN AFARA CELEI CARE VOTEAZA, ESTE INTERZISA.
Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi ales din randul persoanelor care candideaza in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva
Presedintele sectiei de votare poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?
Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea.
Votarea se face numai pe baza unui extras intocmit personal de presedintele biroului electoral de pe copia listei electorale permanente, copia listei electorale complementare sau a listei suplimentare existente la sectia respectiva. Lista se semneaza de presedinte si se stampileaza, iar persoanele cuprinse in aceste extrase trebuie sa fie radiate din celelalte liste existente la sectie.
Ce buletine de vot sunt declarate nule?
Buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare
Buletinele de alt model decat cel legal aprobat
Buletinele pe care nu a fost aplicata stampila ”VOTAT”
Buletinele pe care este aplicata stampila ”VOTAT” pe mai multe patrulatere
BULETINELE DE VOT NULE NU INTRA IN CALCULUL VOTURILOR VALABIL EXPRIMATE
Exceptii:
In situatia in care stampila ”VOTAT” a depasit limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta.
Se poate contesta identitatea unui alegator?
Da, se poate contesta identitatea persoanei care se prezinta la vot de catre candidati si alegatori. In asemenea cazuri, identitatea celui in cauza se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace. In cazul in care contestatia este intemeiata, presedintele biroului electoral al sectiei de votare il opreste de la vot pe alegatorul contestat, consemneaza faptul intr-un proces verbal si sesizeaza autoritatile politienesti.
Cand poate fi suspendata votarea?
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Suspendarea nu poate depasi o ora si este anuntata prin afisare la usa localului de vot cu cel putin o ora inainte. Durata tuturor suspendarilor nu poate depasi doua ore.
In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si toate lucrarile biroului electoral raman sub paza permanenta, iar membrii biroului nu pot parasi sala de votare in acelasi timp. Persoanele care au dreptul sa asiste la votare nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare pe timpul suspendarii operatiunilor.
Cand votam?
Data alegerilor: 10 iunie 2012
Votarea incepe la ora 7.00 si se inchide la ora 21.00.
La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza.
Unde votam?
Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul. Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea potrivit delimitarii facute si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente, in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.
Voteaza la sectia de votare in a carei raza isi au domiciliul cetatenii romani cu drept de vot omisi din copia de pe lista electorala permanenta care se prezinta la vot si fac dovada, cu actul de identitate, ca domiciliaza in raza sectiei de votare respective. Acestia sunt inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei de votare.
Presedintele si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile, daca domiciliaza in unitatea administrativ-teritoriala pentru care se voteaza la sectia respectiva. Acestia trebuie sa fie inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in lista electorala suplimentara si trebuie sa fie radiati din copia de pe lista electorala permanenta existenta la sectia de votare in a carei raza domiciliaza, la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Cetatenii cu drept de vot, care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ- teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
Atentie!
Un alegator este inscris numai intr-o singura lista electorala.
Care sunt actele de identitate necesare pentru a vota?
Alegatorul trebuie sa prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
Prin act de identitate se intelege:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic sau de serviciu aflate in termenul de valabilitate;
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor scolilor militare.
Cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul de vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.
Alegatorul cetatean al Uniunii Europene care isi schimba adresa la care locuieste in alta circumscriptie electorala dupa ce a fost inaintata copia de pe lista electorala complementara la biroul electoral al sectiei de votare isi exercita dreptul de vot in baza:
- oricarui document valabil de identitate insotit de certificatul de inregistrare care atesta noua adresa sau cartea de rezidenta permanenta ori permisul de sedere permanenta care atesta adresa anterioara, insotit de o adeverinta eliberata de formatiunea teritoriala competenta a Oficiului Roman pentru Imigrari, care atesta adresa actuala.
In vederea exercitarii dreptului de vot, cetateanul Uniunii Europene aflat in situatia prezentata mai sus, poate adresa primarului o cerere, insotita de unul dintre urmatoarele documentele, pentru a fi inscris in lista suplimentara:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vanzare-cumparare, contractul de inchiriere si altele;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b);
d) documentul eliberat de primarie, din care sa rezulte ca solicitantul figureaza inscris
in Registrul agricol, pentru mediul rural.
Care sunt etapele votarii?
a) Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor de vot.
b) Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care dupa verificarea inscrierii in lista electorala ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea “VOTAT”.
c) Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise si aplica stampila cu mentiunea ”VOTAT” inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.
d) Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
e) Stampila cu mentiunea ”VOTAT” se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate al alegatorului, mentionand si data scrutinului. In cazul in care alegatorul voteaza in baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea ”VOTAT” si data scrutinului.
Atentie!
In cazul in care buletinul de vot se deschide astfel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre acest incident in procesul verbal al operatiunilor de votare.
Indoirea gresita a buletinului de vot NU ATRAGE NULITATEA VOTULUI, DACA SECRETUL VOTULUI ESTE ASIGURAT.
Cine are acces in cabina de vot?
PREZENTA ORICAREI PERSOANE IN CABINELE DE VOT, IN AFARA CELEI CARE VOTEAZA, ESTE INTERZISA.
Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi ales din randul persoanelor care candideaza in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva
Presedintele sectiei de votare poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?
Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea.
Votarea se face numai pe baza unui extras intocmit personal de presedintele biroului electoral de pe copia listei electorale permanente, copia listei electorale complementare sau a listei suplimentare existente la sectia respectiva. Lista se semneaza de presedinte si se stampileaza, iar persoanele cuprinse in aceste extrase trebuie sa fie radiate din celelalte liste existente la sectie.
Ce buletine de vot sunt declarate nule?
Buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare
Buletinele de alt model decat cel legal aprobat
Buletinele pe care nu a fost aplicata stampila ”VOTAT”
Buletinele pe care este aplicata stampila ”VOTAT” pe mai multe patrulatere
BULETINELE DE VOT NULE NU INTRA IN CALCULUL VOTURILOR VALABIL EXPRIMATE
Exceptii:
In situatia in care stampila ”VOTAT” a depasit limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta.
Se poate contesta identitatea unui alegator?
Da, se poate contesta identitatea persoanei care se prezinta la vot de catre candidati si alegatori. In asemenea cazuri, identitatea celui in cauza se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace. In cazul in care contestatia este intemeiata, presedintele biroului electoral al sectiei de votare il opreste de la vot pe alegatorul contestat, consemneaza faptul intr-un proces verbal si sesizeaza autoritatile politienesti.
Cand poate fi suspendata votarea?
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Suspendarea nu poate depasi o ora si este anuntata prin afisare la usa localului de vot cu cel putin o ora inainte. Durata tuturor suspendarilor nu poate depasi doua ore.
In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si toate lucrarile biroului electoral raman sub paza permanenta, iar membrii biroului nu pot parasi sala de votare in acelasi timp. Persoanele care au dreptul sa asiste la votare nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare pe timpul suspendarii operatiunilor.