marți, 13 noiembrie 2012

Partidul domnului Dan, pericolul violet. 100 de promisiuni halucinante

Description: Dan Diaconescu
Dan Diaconescu
Adevărul“ a trecut în revistă motivele pentru care formaţiunea patronului OTV poate reprezenta o ameninţare pentru democraţia din România
Patronul OTV, Dan Diaconescu, a reuşit, în ultimii doi ani de zile, să impună pe scena politică o formaţiune care gravitează în jurul liderului şi care ocupă golul lăsat de prăbuşirea Partidului România Mare.
Formaţiunea sa, botezată semnificativ Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), a obţinut 9,23% din voturile românilor la alegerile locale şi este cotată cu 14,9% în sondaje, cu o lună înainte de scrutinul parlamentar din 9 decembrie. PPDD reuşeşte să fie a treia forţă politică, după USL şi ARD.
Dezamăgirea românilor faţă de clasa politică este exploatată de Dan Diaconescu prin lansarea unor promisiuni halucinanate, a căror punere în practică este imposibil de finanţat, sau a unor idei care încalcă clar regulile democraţiei şi ale economiei de piaţă.
La loc de cinste printre cele 100 de puncte ale programului PPDD figurează oferirea a câte 20.000 de euro pentru fiecare român care deschide o afacere. Dacă am lua în calcul datele vehiculate de presa economică, în ultimii patru ani de zile, în România au dat faliment în jur de 120.000 de companii. În cazul ipotetic în care doar
aceşti români, care au dovedit deja spirit antreprenorial, ar cere bani pentru o nouă afacere, factura de plată s-ar ridica la 2,4 miliarde de euro.
Spectacolul OTV-ist nu se opreşte aici. Statul lui Dan Diaconescu este, în acelaşi timp, darnic şi eficient. Dacă ar ajunge la putere, ar construi 200.000 de locuinţe pe care le-ar închiria românilor săraci. El este capabil să explice, imperturbabil, că banii investiţi se vor recupera din chirii. Însă, la 200.000 de locuinţe a câte cel puţin 50.000 de euro fiecare, efortul bugetar ar fi de 10 miliarde de euro. Dacă fiecare român binecuvântat de DD ar plăti 25 de euro pe lună chirie, cum povesteşte Dan Diaconescu, investiţia ar fi amortizată în 170 de ani.
100 DE PROMISIUNI HALUCINANTE
Alte promisiuni fluturate de Dan Diaconescu sunt, practic, imposibil de cuantificat. Patronul OTV anunţă, la postul său de televiziune, „mărirea tuturor salariilor şi pensiilor“ şi, spre deosebire de restul liderilor politici, nici nu se mai oboseşte să explice cu ce procent vor fi majorate. Mai mult, el susţine că majorările nu vor viza doar sectorul bugetar, ci şi cel privat, deşi în acest ultim caz veniturile nu depind de stat. Oferta este completată de creşterea pensiilor, dar şi a alocaţiilor pentru copii, tot fără procente şi fără precizarea surselor de finanţare.
Diaconescu intervine şi în sistemul bancar, anunţând că „nevoiaşii“ nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni de zile. Un alt angajament imposibil de realizat de către stat, care nu are pârghii să împiedice băncile să îşi recupereze creditele restante.
Mega-oferta financiară pentru români vine în condiţiile în care guvernul PPDD nu va împrumuta bani de la FMI. Patronul OTV nu este singurul care se opune acestui acord, dar cei care au făcut-o au încercat măcar să propună surse alternative şi fezabile de finanţare.
ANULAREA STATULUI DE DREPT
Dacă Dan Diaconescu nu se încurcă în regulile economiei de piaţă, cu atât mai puţin se împiedică de independenţa justiţiei. PPDD promite că, dacă va ajunge la guvernare, va trece la judecarea de către un tribunal al poporului a guvernanţilor care au jefuit România.
Ideea nu este nouă, a mai fost fluturată de Corneliu Vadim Tudor în campania electorală din 2000. Corneliu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu nu sunt singurii politicieni care exploatează dorinţa românilor de luptă împotriva corupţiei. Ceilalţi lideri politici au încercat, măcar, să mimeze faptul că lupta anticorupţie trebuie dusă de instituţiile statului şi nu de organizaţii paralele, inspirate de lupta de clasă.
Diaconescu, însă, le promite simpatizanţilor săi recuperarea „averii naţionale“ prin anularea privatizărilor controversate. Şi în acest caz, patronul OTV vinde iluzii. România nu poate anula contracte de privatizare pentru că firmele semnatare ar da în judecată statul român, care ar fi, ulterior, împovărat de cheltuielile de despăgubire. Dovada: România pierde şi astăzi la CEDO, ca efect al încălcării drepturilor de proprietate de către statul comunist.
Pe baza unei promisiuni imposibil de îndeplinit, Diaconescu contruieşte un fals paradis: înfiinţarea Companiei Naţionale „Averea Poporului“, care va distribui dividende egale către toţi românii. Inutil de adăugat, şeful aceste companii va fi ales direct de către popor. ; PPDD ar obţine 14,9% din voturi, potrivit celui mai recent sondaj IMAS
900.000 DE ALEGĂTORI
La alegerile locale din acest an, 906.068 de români au votat candidaţii PPDD pentru şefia consiliilor judeţene, adică 9,23% din totalul alegătorilor. PPDD nu a obţinut niciun mandat de preşedinte de CJ, dar are 31 de primari, 134 de consilieri judeţeni şi 3.132 consilieri locali.
Problemele lui DD cu legea
-Cu toate că susţine că vorbeşte în numele românilor cinstiţi, Dan Diaconescu a fost acuzat, de mai multe ori, de încălcarea legii. În vara lui 2010, el a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Procurorii au susţinut că Dan Diaconescu l-ar fi şantajat pe primarul Zărandului, Ioan Florin Moţ, prin intermediul colaboratorului său Doru Pârv, că, dacă nu plăteşte suma totală de 200.000 de euro, va difuza un film compromiţător la adresa sa. Diaconescu s-a ales şi cu o plângere penală în dosarul Oltchim. Fostul şef al OPSPI, Remus Vulpescu, l-a acuzat pe Dan Diaconescu de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cu o zi înainte de începerea campaniei electorale, Dan Diaconescu, candidat în acelaşi colegiu din Gorj cu premierul Victor Ponta, a şi înregistrat primul dosar penal cu substrat electoral. Procurorii îl acuză de încălcări ale legii alegerilor parlamentare.
Diaconescu şi susţinătorii săi au împărţit produse alimentare şi au organizat un spectacol electoral înainte de începerea campaniei electorale.
Fauna politică dă bani pentru un loc pe liste
Listele PPDD pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie sunt înţesate de politicieni care au avut probleme cu legea sau care s-au refugiat de la alte partide. Printre candidaţii PPDD la Parlament se numără Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, care vrea un mandat de senator în Dolj.
În martie 2010, primarul Antonie Solomon a fost reţinut de procurorii DNA, iar apoi arestat pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual. În dosarul în care este judecat şi omul de afaceri Cornel Penescu, Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova. După şase luni de detenţie, Antonie Solomon a fost eliberat în 8 septembrie 2010 şi a trecut, până la venirea în PPDD, prin PSD, PDL şi UNPR.
Tot în Dolj va candida şi Gigi Neţoiu, implicat în scandalul privind „blătuirea“ a 12 transferuri internaţionale ale unor fotbalişti români, în perioada 1999-2005, prin care ar fi adus un prejudiciu de peste 13 milioane de dolari. La depunerea candidaturii, Neţoiu a recunoscut că, înainte de 1989, a lucrat în Direcţia a V-a a Securităţii.
Deputatul Monica Iacob- Ridzi, urmărită penal pentru corupţie, va candida şi ea din partea PPDD, pentru Camera Deputaţilor. În 3 mai 2011, Monica Iacob Ridzi a fost trimisă în judecată de către DNA, în dosarul „2 Mai“ pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie şi uz de fals în legătură cu fapte de corupţie. Ea a părăsit PDL acum câteva luni de zile, nemulţumită că liderii partidului nu doreau să îi aprobe o nouă candidatură.
TRASEIŞTII PPDD
Pe lângă cei certaţi cu legea, PPDD are pe liste şi un număr consistent de traseişti. Printre fruntaşi, Tudor Ciuhodaru. El a fost ales deputat pe listele PSD, a migrat la UNPR, PC, apoi la PNL, a revenit la UNPR, ajungând la PPDD.
Fosta şefă a Loteriei Române, Liliana Mincă, va candida din partea PPDD la Camera Deputaţilor, într-un colegiu din Botoşani. Înainte de a ateriza la PPDD, Mincă a mai trecut pe la PC şi UNPR. Tot de la UNPR a venit şi Maria Barna, fost deputat PSD, candidat în judeţul Timiş.
Fostul democrat-liberal Gelu Vişan s-a alăturat PPDD după ce s-a certat cu fostul său stăpân politic Radu Berceanu şi a ratat listele PDL. Alţi parlamentari PDL care s-au refugiat în PPDD sunt Maria Stavrositu, Marius Dugulescu, Sorin Pandele şi Viorel Cărare.
CÂT COSTĂ UN LOC PE LISTELE PPDD
Un scenariu pus la cale de jurnaliştii de la „Gândul“ a scos la iveală faptul că Dan Diaconescu vinde un loc pe listele pentru alegerile parlamentare cu 50.000 de euro. Mai mult, Octavian Seciu, ex-liderul PP DD Bistriţa-Năsăud, a fost reţinut, recent, după ce i s-a realizat un flagrant de către procurorii de la DNA Cluj. Seciu i-ar fi pretins lui Lucian Adrian Ungur suma de 75.000 de euro pentru a-i susţine candidatura la Camera Deputaţilor. ;
50 de mii de euro este preţul unei candidaturi pe listele PPDD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jaful sistematic al economiei nationale romanesti din ultimele doua decenii